Un festival per la diversitat sexual, afectiva i de gènere a la ruralitat

La Gavella Col·lectiva Autogestionada

Una vesprada encara estiuenca ens vam retrobar. Algunes de nosaltres veníem feia poquet de l’AgroCuir a Galícia. Moltes estàvem refent els nostres projectes vitals en espais rurals, amb somnis de convivència comunitària. Estàvem allà, juntes de nou i expectants per sentir la proposta.

 

 

 
52 SalvadorVidalina ADES02

Concert vermut amb Raquel Cruces al Molino Puerto. Foto: Raquel Fontanal

52 SalvadorCaravana ADES

Teatre de titelles amb Hydra Teatre en la plaça de l'Ermita. Foto: Raquel Fontanal

 

Feia temps que no coincidíem totes i sentíem la necessitat de tornar a ajuntar-nos, de reprendre l’activitat d’allò que, per a moltes, havia sigut tant un espai de caliu com una escola política. Érem un grup de persones que havíem compartit anys de militància a Enginyeria Sense Fronteres València. Va ser allà on se sembraren les llavors que encara romanen com part de la nostra essència: la defensa del territori, l’aigua, l’energia, l’economia solidària i la lluita per la sobirania alimentària. Després d’anys de molta activitat, cansades dels ritmes i la dependència de les administracions, aquell grup de personetes vam donar forma a La Gavella Col·lectiva Autogestionada. Hui, escrivint amb les amigues de la Revista Soberanía Alimentaria, no volem deixar de recordar aquells primers mercats agroecològics a la UPV, l’acompanyament al grup de consum de Vera, i moltes altres accions on les seues revistes acompanyaven i donaven color i sentit polític a tot allò.

«I si fem un AgroCuir al País Valencià?». Aquesta assemblea es va allargar molt. Molts nervis, molts somnis i també molta por, però allà que anàvem: a construir juntes el que seria la primera edició del Serrana Cuir.  

Per què un festival sobre ruralitat i diversitat sexual i afectiva??

El festival Serrana Cuir naix amb la voluntat de ser un esdeveniment comunitari que reivindique i celebre la diversitat sexual, afectiva i de gènere en l’entorn rural. S’inspira en l’experiència del Festival AgroCuir da Ulloa, un esdeveniment intergeneracional i obert a tothom que, des del poble de Monterroso (Lugo), posa en el centre la lluita LGTBIQ+, l’ecologisme, el feminisme i el respecte a la diversitat. Des que l’AgroCuir da Ulloa va alçar el vol l’any 2012, altres col·lectius han replicat aquesta proposta en diferents punts de la geografia rural, fent créixer una xarxa de festivals amb una mateixa essència. Així han sorgit iniciatives com el VeraCuir, a la comarca de la Vera (Extremadura), o el CamerosCuir, que, alhora que SerranaCuir, començava a prendre forma a La Rioja.

Moltes de les persones que formem part de La Gavella vivim en pobles de la Serrania, i algunes hi treballem. Algunes de nosaltres, anys enrere, vam sentir la necessitat de fugir cap a la ciutat per trobar persones afins i espais on poder ser com som. Però també hem patit en la pròpia pell les violències que la urbanitat capitalista exerceix sobre els nostres cossos, els nostres ritmes i els nostres projectes de vida. Com a persones queers, veiem la necessitat de generar espais amables, respectuosos i diversos en els llocs que habitem o volem habitar, a més de crear espais culturals on celebrar que la ruralitat és diversa. Això és, també, un acte de memòria i posada en valor de totes aquelles persones que han lluitat pels drets que hui podem gaudir, així com un compromís amb tot el que encara ens queda per reivindicar. A més, és una responsabilitat col·lectiva cap a les noves generacions, que continuen patint rebuig a casa, a les escoles, als llocs de treball o al carrer pel simple fet de no encaixar en la norma cisheteropatriarcal i monògama. 

Des del principi, ho tinguérem clar: apostem per fer un festival obert, gratuït i autogestionat destinat a totes les persones del poble, d'altres pobles de la Serrania i per a qualsevol persona que habite entorns rurals o urbans i se senta identificada amb els valors que pretenem promoure des del festival. El Serrana Cuir vol oferir un espai de trobada, celebració, diàleg i reflexió sobre la diversitat sexual, afectiva i de gènere en entorns rurals. 

Apostàrem per Xelva com a lloc d’acollida del festival Serrana Cuir principalment perquè és el poble on algunes de nosaltres vivim o treballem, i perquè, en primeres converses amb amigues xelvanes, sabíem que podríem comptar amb el suport de l’ajuntament i del poble, en general. D’altre costat, sabíem que Xelva seria l’escenari ideal per la seua bonicor: un entorn natural, sociocultural i polític inigualable per a acollir aquest tipus d’activitats, amb diverses organitzacions afins i amigues que també treballen amb un enfocament de sostenibilitat, foment de la igualtat i la justícia social al poble.

A banda del festival, que va tindre lloc el segon cap de setmana de juny, férem altres activitats al llarg de l'any. Participàrem en alguns programes de ràdio i revistes, així com en esdeveniments de col·lectius afins, com la Fira Feminista o l'aniversari del CSOA l’Horta. També presentàrem el festival a la plaça Major de Xelva amb una xerrada i taller per a la xicalla. 

Primera edició: balanç i aprenentatges

El Serrana Cuir va tindre una gran acollida a la comarca i al poble, però també vam comptar amb moltes persones d’altres territoris de fora del País Valencià i un gran nombre de persones vingudes de València. El nostre objectiu en aquesta primera edició era donar forma a una proposta tan ambiciosa com un festival autogestionat no urbà, un «orgull rural» que, d’alguna manera, representara també la proposta cultural del poble, més enllà de les accions concretes del mes de l’Orgull. 

En el nostre cas, comptàvem amb el suport total de l’Ajuntament de Xelva i alguns col·lectius del poble i la comarca. Per exemple, les dones teixidores s’encarregaren d’engalanar tot el poble amb banderoles de l’Orgull. També tinguérem la col·laboració de tendes i bars locals, que donaren suport amb la comunicació, publicitat o cedint espais. Una associació de productores agroecològiques locals que pertanyen a l’SPG Ecollaures, així com altres iniciatives vinculades a aquest sistema de garantia participativa, van produir la major part de les verdures que vam utilitzar al festival: productes locals, de temporada i sobirans. Aquesta era una de les nostres línies roges: defensar, en la mesura del possible, la sobirania alimentària i treballar amb productores i tendes de la Serrania.  

Pel que fa al suport econòmic, Serrana Cuir ha sigut sempre una experiència autogestionada que ha comptat principalment amb el suport solidari de les Amiguis i Reinonis Serrana, les diverses formes que plantejàrem per a donar suport a l’autogestió del festival. Aquesta campanya de mecenatge col·lectiu va ser un èxit, encara que les despeses a cobrir, al final, també eren moltes. A més, comptàrem amb el marxandatge xulíssim i els ingressos propis del festival principalment a través de la barra. L’Ajuntament de Xelva va assumir algunes despeses d’infraestructura, i el poble ens ha deixat tot el material que fan servir les colles festeres cada any. Xelva ha obert les portes al festival, i els seus carrers, places i llocs més representatius han sigut part de dos dies inoblidables a la Serrania.

El Serrana Cuir es va plantejar com un festival de dos dies, on van cabre tota mena d’activitats per a tots els públics. Per a nosaltres és molt important que el festival arribe i commoga a la major part possible de persones, per això vam intentar organitzar un gran ventall d’activitats adaptades a tota classe de públic. 

Llaços amb el poble i moments especials

El festival ha sigut un espai on començar a teixir xarxes amb col·lectius LGTBIQ+ al voltant de la comarca de la Serrania, però també més enllà, en altres territoris del País Valencià i zones properes. De fet, el novembre passat, vam organitzar una trobada amb col·lectives LGTBIQ+ rurals del País Valencià i de territoris propers, amb la finalitat de conéixer-nos en persona, ajuntar-nos, celebrar-nos i compartir les nostres línies de treball, amb la idea de poder col·laborar més avant. El primer Aplec d’Iniciatives Cuirs Rurals va ser un espai màgic, amb molta connexió des del principi entre totes. A més, l’Aplec ha sigut una eina per a trencar amb la idea d’hostilitat del món rural cap als col·lectius LGTBIQ+, ja que a Xelva han sigut moltes les persones i els col·lectius que s’han implicat en el procés.

Tirant la vista enrere, organitzar i fer possible la primera edició del Serrana Cuir ha estat un viatge que recordarem per sempre. Un procés amb moltes, moltes rialles, però també amb llagrimetes de tant en tant. Personetes voluntàries que han hagut de fer de gestores culturals, de cambreres, de tècniques de llum, de comunicadores i influencers, de gestores de conflictes i dinamitzadores de saraus. Des de dins ha sigut molt, molt intens, però les paraules d’amor i carinyo durant i després del festival ens deixen amb el cor ple i amb moltes energies per a continuar. També amb molts aprenentatges i coses a millorar.

Ara podem dir-ho: és possible crear espais amables, que visquen orgullosament la ruralitat i la diversitat i que ballen des del folklore, cuidant els sabers populars i fusionant-los amb nous ritmes i brilli-brilli. A més, podem dir que és possible fer-ho de manera autogestionada, acompanyades i abraçades per tantes col·lectives i amiguis que ens fan fortes, que ens donen suport i que entenen i abracen Serrana Cuir com una proposta de tendresa política. Ens veiem a la segona edició? 😉

La Gavella Col·lectiva Autogestionada

Utilizamos cookies para mejorar tu experiencia al navegar por la web.

Si continúas navegando, aceptas su uso. Saber más

Acepto
El sitio web de la revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas (www.soberaniaalimentaria.info) utiliza cookies para mejorar la experiencia de los usuarios, facilitando la navegación por nuestra web. Estamos haciendo todo lo posible por facilitar el uso de dichas cookies, así como su gestión y control al utilizar nuestros servicios.

¿Qué son las cookies?

Las cookies son pequeños archivos de texto que se almacenan en el dispositivo del usuario de Internet al visitar una página web. Es el operador del sitio web el que determina qué tipo de información contiene dicha cookie y cuál es su propósito, pudiendo además ser utilizada por el servidor web cada vez que visite dicha web. Se utilizan las cookies para ahorrar tiempo y hacer la experiencia de navegación web mucho más eficiente. No obstante, pueden ser usadas con varios propósitos diferentes que van desde recordar la información de inicio de sesión o lo que contiene un pedido de compra.

¿Cómo utiliza Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas las cookies?

Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas tan solo utilizará las cookies que nos dejes utilizar. Tan solo leeremos o escribiremos cookies acerca de tus preferencias. Aquellas que hayan sido instaladas antes de modificar la configuración permanecerán en tu ordenador y podrás borrarlas haciendo uso de las opciones de configuración de tu navegador. Podrás encontrar más información al respecto más adelante.

1. Cookies propias

Se trata de cookies técnicas que recogen información sobre cómo utiliza el sitio web (por ejemplo, las páginas que visitas o si se produce algún error) y que también ayudan a Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas a la localización y solución de problemas del sitio web. Las cookies técnicas son imprescindibles y estrictamente necesarias para el correcto funcionamiento de un portal web y la utilización de las diferentes opciones y servicios que ofrece. Por ejemplo, las que sirven para el mantenimiento de la sesión, la gestión del tiempo de respuesta, rendimiento o validación de opciones.

Toda la información recogida en las mismas es totalmente anónima y nos ayuda a entender cómo funciona nuestro sitio, realizando las mejoras oportunas para facilitar su navegación.

Dichas cookies permitirán:

  • Que navegues por el sitio.
  • Que www.soberaniaalimentaria.info recompile información sobre cómo utilizas la página web, para así entender la usabilidad del sitio, y ayudarnos a implementar las mejoras necesarias. Estas cookies no recogerán ninguna información sobre ti que pueda ser usada con fines publicitarios, o información acerca de tus preferencias (tales como sus datos de usuario) más allá de esa visita en particular.
Si tienes dudas o quieres hacernos alguna pregunta respecto de las cookies que utilizamos, puedes remitirnos tu consulta al correo electrónico info@soberaniaalimentaria.info

2. Cookies de terceros

Existe una serie de proveedores que establecen las cookies con el fin de proporcionar determinados servicios. Podrás utilizar las herramientas de estos para restringir el uso de estas cookies. La siguiente lista muestra las cookies que se establecen en la página web www.soberaniaalimentaria.info por parte de terceros, los fines para los que se utilizan y los enlaces a páginas web donde se puede encontrar más información sobre las cookies:

·       Cookies analíticas:

Las cookies de Google Analytics se utilizan con el fin de analizar y medir cómo los visitantes usan este sitio web. La información sirve para elaborar informes que permiten mejorar este sitio. Estas cookies recopilan información en forma anónima, incluyendo el número de visitantes al sitio, cómo han llegado al mismo y las páginas que visitó mientras navegaba en nuestro sitio web.

http://www.google.com/intl/es/policies/privacy        

·       Cookies técnicas:

AddThis es una empresa tecnológica que permite a los sitios web y a sus usuarios compartir fácilmente el contenido con los demás, a través de iconos de intercambio y de los destinos de bookmarking social. Las cookies AddThis se utilizan con el fin de habilitar el contenido para ser compartido. AddThis también se utiliza para recopilar información sobre cómo se comparte contenido del sitio web. Las cookies ayudan a identificar de forma única a un usuario (aunque no de forma personal, sino en cuanto a dirección) para no repetir tareas dentro de un periodo de tiempo especificado.

http://www.addthis.com/privacy

Disqus es un servicio gratuito que permite añadir comentarios a diferentes elementos de este sitio web. Disqus guarda en cookies tu identificación anterior en este sitio web o en otro para que no sea necesario iniciar sesión cada vez que utilices el mismo navegador.

https://help.disqus.com/customer/portal/articles/466259-privacy-policy

Cómo desactivar las cookies

Para cumplir con la legislación vigente, tenemos que pedir tu permiso para gestionar cookies. En el caso de seguir navegando por nuestro sitio web sin denegar su autorización implica que aceptas su uso.

Ten en cuenta que si rechazas o borras las cookies de navegación algunas características de las páginas no estarán operativas y cada vez que vayas a navegar por nuestra web tendremos que solicitarte de nuevo tu autorización para el uso de cookies.

Puedes modificar la configuración de tu acceso a la página web. Debes saber que es posible eliminar las cookies o impedir que se registre esta información en tu equipo en cualquier momento mediante la modificación de los parámetros de configuración de tu navegador:

Configuración de cookies de Internet Explorer

Configuración de cookies de Firefox

Configuración de cookies de Google Chrome

Configuración de cookies de Safari

Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas no es titular ni patrocina los enlaces indicados anteriormente, por lo que no asume responsabilidad alguna sobre su contenido ni sobre su actualización.

El usuario puede revocar su consentimiento para el uso de cookies en su navegador a través de los siguientes enlaces:

Addthis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out

Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=None

Google, Twitter, Facebook y Disqus: A través de los ajustes de cada navegador más arriba indicados para la desactivación o eliminación de cookies.