Sobre com ens maltracta l'agroindústria

   

   

SLGxuntxs

Les persones que elaborem aquest manifest considerem necessari afirmar, una vegada més, el nostre compromís ferme per aconseguir una societat més justa i solidària. En l'actual context de canvi climàtic i crisi alimentària global és fonamental garantir els drets de les pageses i pagesos i la Sobirania Alimentària dels pobles.

Durant les jornades "Agroecologia o barbàrie: com ens maltracta l'agroindústria", convocades al juny pel Grup de Treball de Migració i Treball Rural de la Coordinadora Europea de La Vía Campesina (CEVC), vam poder analitzar les terribles conseqüències del model agroindustrial de producció alimentària, un negoci que no deixa d'expandir descontroladament el seu poder, amenaçant qualsevol possibilitat de gaudir d'una vida digna en els nostres territoris.

L'agroindústria té múltiples impactes negatius que afecten de manera irreparable a la salut de les persones i dels ecosistemes, comptant amb el consentiment còmplice dels nostres governs i el desconeixement majoritari de la societat. A més, impedeix i destrueix tota possibilitat de desenvolupament d'una economia pagesa al medi rural, s'apropia il·legítimament dels nostres béns comuns i considera que tots els éssers vius que formem part de la naturalesa som mercaderies de les quals pot disposar al seu antull per a continuar engreixant els seus guanys d'una manera il·limitada.

Per tot això,

DENUNCIEM QUE:

    • L'agroindústria és el producte de dècades de polítiques neoliberals promogudes pel Banc Mundial (BM), el Fons Monetari Internacional (FMI) i l'Organització Mundial del Comerç (OMC). El desenvolupament de l'economia capitalista ha generat una forma de neofeudalisme i acumulació de poder, l'estratègia d'expansió del qual consisteix en l'acaparament de terres, que deixen d'estar al servei del bé comú per a privilegiar els interessos econòmics d'un número molt limitat de corporacions transnacionals (com Surexport, Driscoll, etc.).
    • L'agroindústria reprodueix els rols del patriarcat, exercint violència directa sobre les dones, sobretot per a les que es troben en situacions de màxima vulnerabilitat.
    • L’agronegoci és un model colonialista i racista, que s'aprofita impunement de les persones migrants i de totes aquelles que es trobin en situació d'indefensió per qualsevol tipus de circumstàncies. Els seus beneficis són fruit de l'explotació esclavista de la mà d'obra en condicions laborals infrahumanes, l'abús sense escrúpols de les persones treballadores i l'incompliment sistemàtic dels drets humans més fonamentals.
    • L’agronegoci és una activitat industrial manejada per un oligopoli de transnacionals que incrementen dramàticament la desigualtat entre els països del Nord i del Sud global, generant conflictes i violència i condemnant a la immensa majoria de la població mundial a viure en situacions de penúria, fam i un enorme sofriment.
    • L'agroindústria consumeix una quantitat excessiva d'aigua i esgota els aqüífers dels quals depenem tots els éssers vius, destruint l'equilibri i la biodiversitat dels ecosistemes i augmentant greument la proporció de la població que veu restringit el seu accés a un bé tan imprescindible. 
    • L'agroindústria empra tones de fertilitzants químics i agrotòxics, enverinant la terra que habitem, l'aigua que bevem i l'aire que respirem.
    • L'agroindústria és la major causa de desforestació en el planeta i genera les condicions necessàries per al desenvolupament de les zoonosis, l'extinció massiva d'insectes pol·linitzadors, o els incendis que assolen el nostre medi rural, entre altres.
    • L'agroindústria realitza un consum intensiu d'energia en forma de combustibles fòssils, produint una gran quantitat d'emissions de CO₂, agreujant la crisi climàtica i contribuint a l'escalfament del planeta. A més, també genera molts altres tipus de residus com: plàstics, purins, antibiòtics, etc., que són alliberats sense control i envaeixen nombrosos hàbitats d'incalculable valor, col·lapsant-los i convertint-los en zones de sacrifici irrecuperables.
    • L'agroindústria exerceix una sobreexplotació del sòl que és la seva major causa de degradació a nivell mundial, erosionant la seva fertilitat i fent-ho més vulnerables a la desertització.
    • L'agroindústria expulsa a la pagesia de les seves llars i dels seus territoris, destruint a les comunitats rurals i agràries, la seva cultura, els seus coneixements i la seva capacitat per a produir aliments nutritius i saludables mentre cuiden de l'hàbitat amb un adequat maneig dels agroecosistemes.
    • L'agroindústria fomenta l'exportació d'aliments a llargues distàncies, destruint els circuits curts de la producció i el consum local i incrementant els fluxos internacionals de transport de mercaderies que augmenten la petjada ecològica del sistema alimentari. 
    • L'agroindústria s'apropia de la major part dels beneficis generats en la cadena de valor, domina i controla els mercats de la distribució alimentària i la producció d'inputs i maquinàries, imposant preus i condicions abusives que afecten la viabilitat econòmica de l'activitat agrària més sostenible, generant dependència de les seves tecnologies i reduint perillosament la variabilitat genètica de les espècies vegetals i animals de les quals ens alimentem.
    • L'agroindústria afavoreix dietes i hàbits alimentaris inadequats, inundant el món amb ingents quantitats de productes ultraprocessats que contenen alts nivells de greixos, sucres i proteïna animal, sent la principal causa de l'augment de l'obesitat, el càncer i molts altres tipus d'afeccions greus per a la salut, cada dia més esteses entre la població.
    • L'agroindústria exerceix una poderosa influència sobre els òrgans i institucions que decideixen les polítiques agroalimentàries, vulnerant la sobirania dels pobles i degradant vergonyosament la qualitat democràtica dels nostres sistemes de governança.
    • L’agronegoci imposa un règim alimentari global condicionat per les lògiques de mercat per a extreure beneficis econòmics i per la seva absoluta dependència dels combustibles fòssils, condemnant-nos a una inseguretat alimentària permanent que posa en constant risc la reproducció de la pròpia vida.

DECLAREM QUE:

    • L'agroecologia pagesa és l'única que realment pot alimentar-nos mentre cuida de les persones i del planeta, permetent la seva conservació per a les generacions futures. L'agroindústria amenaça perillosament la possibilitat d'aconseguir aquests objectius. Són dos models definitivament incompatibles, que no poden coexistir.
    • Exigim una transformació radical del sistema agroalimentari mitjançant polítiques públiques que deixin d'estar al servei del capital i operin a favor de la vida, la democràcia i la justícia socioambiental.
    • Exigim el suport de les polítiques públiques al desenvolupament de l'agroecologia i d'altres alternatives per a la reducció del consum energètic i de materials en els processos productius, fomentant a més l'increment de la producció i la distribució local d'aliments.
    • Exigim el compliment efectiu dels articles aprovats en la Declaració de les Nacions Unides sobre els Drets dels Pagesos i Pageses i Altres Persones que Treballen en les Zones Rurals (UNDROP).
    • Exigim la regularització immediata de la població migrada que viu en el nostre territori en situació irregular i que es respectin els drets de totes les persones que treballen en la cadena alimentària, garantint unes condicions laborals i de vida dignes, sense excuses i sense excepcions. Així com el compliment efectiu del Dret Humà a una Alimentació Adequada (DHAA), que no pot dependre de la voluntat del mercat.
    • Exigim la fi immediata de tota forma de violència patriarcal. La igualtat de gènere ha de ser un fet constatable en tot moment i lloc.
    • Exigim la fi del maltractament al territori i als ecosistemes. L'equilibri i la biodiversitat han de ser cuidats activa i efectivament, assegurant la seva sostenibilitat.
    • Encara ens queden dignitat i rebel·lia suficients per a alçar la nostra veu en defensa del bé comú. Hem d'organitzar la nostra lluita per a frenar l'expansió de l'agroindústria, perquè és urgent, just i necessari.


Per tot això, convidem a unir-se a la nostra xarxa a totes les organitzacions i entitats que defensin la causa de la Sobirania Alimentària, per a sumar totes les forces possibles i coordinar les nostres accions d'una manera més efectiva.


Agroecologia o Barbàrie!

Globalitzem la lluita, globalitzem l'esperança!

 

FIRMA EL MANIFEST

Si desitges posar-te en contacte, pots comunicar-te amb la nostra xarxa en la següent adreça: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.



Declaració UNDROP:

https://viacampesina.org/en/united-nations-declaration-on-the-rights-of-peasants-and-other-people-working-in-rural-areas/

ILP Regularización Ya!:

https://esenciales.info/

https://regularizacionya.com/

 

LISTADO DE ADHESIONES

Actualizamos la lista manualmente, tu firma puede tardar unas horas en aparecer.

COLECTIVOS ADHERIDOS

  1. Sindicato Labrego Galego, Galicia
  2. Revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas, Estado español
  3. Amig@s de la Tierra, Estado español
  4. SOLIM- Solidariedade Imigrante, Alentejo-Portugal
  5. Marcha Mundial das Mulleres, Galicia
  6. Ingenieria sin Fronteras, Estado español
  7. SAT-SOC, Andalucía
  8. Asociación Espazo Agroecolóxico A Estruga, Terra Chá - Lugo
  9. Foro Galego de Inmigración, Galicia
  10. ASDECOBA, Salamanca - Castilla y León
  11. ADECASAL, Zona rural - Salamanca
  12. Entrepueblos-Entrepobles-Entrepobos-Herriarte, Estado español
  13. Proyecto Cazarabet - Mas de las Matas, Teruel
  14. Programa extensión: Por una nueva economía, humana y sustentable. Carrera Comunicación Social - Univ. Nac. Entre Ríos, Argentina, Provincia de Entre Ríos - Argentina
  15. Artemisa, Andalucia
  16. Asociación Los Pies en la Tierra, Andalucía (España)

Utilizamos cookies para mejorar tu experiencia al navegar por la web.

Si continúas navegando, aceptas su uso. Saber más

Acepto
El sitio web de la revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas (www.soberaniaalimentaria.info) utiliza cookies para mejorar la experiencia de los usuarios, facilitando la navegación por nuestra web. Estamos haciendo todo lo posible por facilitar el uso de dichas cookies, así como su gestión y control al utilizar nuestros servicios.

¿Qué son las cookies?

Las cookies son pequeños archivos de texto que se almacenan en el dispositivo del usuario de Internet al visitar una página web. Es el operador del sitio web el que determina qué tipo de información contiene dicha cookie y cuál es su propósito, pudiendo además ser utilizada por el servidor web cada vez que visite dicha web. Se utilizan las cookies para ahorrar tiempo y hacer la experiencia de navegación web mucho más eficiente. No obstante, pueden ser usadas con varios propósitos diferentes que van desde recordar la información de inicio de sesión o lo que contiene un pedido de compra.

¿Cómo utiliza Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas las cookies?

Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas tan solo utilizará las cookies que nos dejes utilizar. Tan solo leeremos o escribiremos cookies acerca de tus preferencias. Aquellas que hayan sido instaladas antes de modificar la configuración permanecerán en tu ordenador y podrás borrarlas haciendo uso de las opciones de configuración de tu navegador. Podrás encontrar más información al respecto más adelante.

1. Cookies propias

Se trata de cookies técnicas que recogen información sobre cómo utiliza el sitio web (por ejemplo, las páginas que visitas o si se produce algún error) y que también ayudan a Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas a la localización y solución de problemas del sitio web. Las cookies técnicas son imprescindibles y estrictamente necesarias para el correcto funcionamiento de un portal web y la utilización de las diferentes opciones y servicios que ofrece. Por ejemplo, las que sirven para el mantenimiento de la sesión, la gestión del tiempo de respuesta, rendimiento o validación de opciones.

Toda la información recogida en las mismas es totalmente anónima y nos ayuda a entender cómo funciona nuestro sitio, realizando las mejoras oportunas para facilitar su navegación.

Dichas cookies permitirán:

  • Que navegues por el sitio.
  • Que www.soberaniaalimentaria.info recompile información sobre cómo utilizas la página web, para así entender la usabilidad del sitio, y ayudarnos a implementar las mejoras necesarias. Estas cookies no recogerán ninguna información sobre ti que pueda ser usada con fines publicitarios, o información acerca de tus preferencias (tales como sus datos de usuario) más allá de esa visita en particular.
Si tienes dudas o quieres hacernos alguna pregunta respecto de las cookies que utilizamos, puedes remitirnos tu consulta al correo electrónico info@soberaniaalimentaria.info

2. Cookies de terceros

Existe una serie de proveedores que establecen las cookies con el fin de proporcionar determinados servicios. Podrás utilizar las herramientas de estos para restringir el uso de estas cookies. La siguiente lista muestra las cookies que se establecen en la página web www.soberaniaalimentaria.info por parte de terceros, los fines para los que se utilizan y los enlaces a páginas web donde se puede encontrar más información sobre las cookies:

·       Cookies analíticas:

Las cookies de Google Analytics se utilizan con el fin de analizar y medir cómo los visitantes usan este sitio web. La información sirve para elaborar informes que permiten mejorar este sitio. Estas cookies recopilan información en forma anónima, incluyendo el número de visitantes al sitio, cómo han llegado al mismo y las páginas que visitó mientras navegaba en nuestro sitio web.

http://www.google.com/intl/es/policies/privacy        

·       Cookies técnicas:

AddThis es una empresa tecnológica que permite a los sitios web y a sus usuarios compartir fácilmente el contenido con los demás, a través de iconos de intercambio y de los destinos de bookmarking social. Las cookies AddThis se utilizan con el fin de habilitar el contenido para ser compartido. AddThis también se utiliza para recopilar información sobre cómo se comparte contenido del sitio web. Las cookies ayudan a identificar de forma única a un usuario (aunque no de forma personal, sino en cuanto a dirección) para no repetir tareas dentro de un periodo de tiempo especificado.

http://www.addthis.com/privacy

Disqus es un servicio gratuito que permite añadir comentarios a diferentes elementos de este sitio web. Disqus guarda en cookies tu identificación anterior en este sitio web o en otro para que no sea necesario iniciar sesión cada vez que utilices el mismo navegador.

https://help.disqus.com/customer/portal/articles/466259-privacy-policy

Cómo desactivar las cookies

Para cumplir con la legislación vigente, tenemos que pedir tu permiso para gestionar cookies. En el caso de seguir navegando por nuestro sitio web sin denegar su autorización implica que aceptas su uso.

Ten en cuenta que si rechazas o borras las cookies de navegación algunas características de las páginas no estarán operativas y cada vez que vayas a navegar por nuestra web tendremos que solicitarte de nuevo tu autorización para el uso de cookies.

Puedes modificar la configuración de tu acceso a la página web. Debes saber que es posible eliminar las cookies o impedir que se registre esta información en tu equipo en cualquier momento mediante la modificación de los parámetros de configuración de tu navegador:

Configuración de cookies de Internet Explorer

Configuración de cookies de Firefox

Configuración de cookies de Google Chrome

Configuración de cookies de Safari

Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas no es titular ni patrocina los enlaces indicados anteriormente, por lo que no asume responsabilidad alguna sobre su contenido ni sobre su actualización.

El usuario puede revocar su consentimiento para el uso de cookies en su navegador a través de los siguientes enlaces:

Addthis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out

Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=None

Google, Twitter, Facebook y Disqus: A través de los ajustes de cada navegador más arriba indicados para la desactivación o eliminación de cookies.