Projecte BOND (2017-2020)

Revista SABC

Dispoñible en galego | Disponible en castellano

Dora Cabaleiro és productora en la xicoteta localitat de Negueira de Muñiz (Lugo). Allí treballa la terra i fa pa i conserves que la cooperativa agroecològica en la qual participa ven en els mercats i grups de consum de Galiza i Asturies. En el seu dia a dia fa un gran esforç per a poder compatibilitzar aquesta activitat productiva amb la criança i amb la participació en el Sindicato Labrego Galego (SLG), des d'on treballa per a trencar el que sembla un cercle viciós: «Per a transformar el sector agrari fan falta polítiques que, entre altres coses, facen costat a la gent que emprén en el camp, l'accés a la terra i a l'habitatge en el rural… No obstant això, com aconseguim pressionar des de les organitzacions llauradores quan convivim amb la precarietat econòmica i personal i amb poc temps per a l'acció política?». Dora coneix de primera mà la importància de l'aportació de les dones a aquestes lluites, per això denuncia que aquesta falta de temps és més greu en el cas de les llauradores, per a qui s’hi sumen els treballs de cures, més encara en una situació de pandèmia.

Mireia González és secretària general de la Coordinadora Camperola del País Valencià (CCPV-COAG). A més de produir i elaborar conserves artesanes, regenta una parada ecològica en el mercat del barri d’Algirós, a València, i coincideix amb els plantejaments de Dora. «Perquè el sector siga fort i es tinga més en compte, fa falta més gent que hi participe i més pressupost». Afig la dificultat de treballar conjuntament amb el personal tècnic, ja que aquest té un horari laboral i les productores, no. «Això genera falta de coordinació i de capacitat de treball conjunt».

Les organitzacions de Mireia i de Dora formen part de La Vía Campesina, el moviment internacional que treballa per la sobirania alimentària, format per centenars d'organitzacions camperoles, pescadores, indígenes i rurals de tot el món. Els esforços de cadascuna d'elles, en el seu dia a dia, conflueixen així en una lluita global per situar de nou en el centre als qui produeixen aliments per a cuidar i reproduir la vida, no per a enriquir-se o especular-hi.

 
   Com aconseguim pressionar des de les organitzacions llauradores quan convivim amb la precarietat econòmica i personal i amb poc temps per a l'acció política?   
 

Revolucions liderades per la pagesia

«La majoria de les revolucions i iniciatives de resistència davant els processos de capitalització i modernització de la societat nasqueren històricament de moviments liderats per llauradores i llauradors, perquè identificaven amb molta claredat les injustícies i els processos de depredació dels béns naturals contra els quals s'oposaven, i s'hi oposen, activament», afirma Mamen Cuéllar. Mamen és investigadora de l’Instituto de Sociología y Estudios Campesinos (ISEC) de la Universitat de Còrdova i per a ella hi ha tres claus per a entendre la crisi de les societats camperoles: la revolució industrial, l'emergència del capitalisme i la legitimació de la ciència occidental. «Aquestes tres potes es van encarregar de construir una imatge de la pagesia com endarrerida, obsoleta, reaccionària… Les seues lògiques i maneres de vida van ser menyspreades, perquè, amb elles, els processos de modernització i capitalització del camp no eren possibles», afig.

En Galiza la població rural vivia quasi fonamentalment de la ramaderia, de la cura i l’aprofitament de les muntanyes i del cultiu de la terra, amb diverses pràctiques i sabers que mantenien la seua fertilitat al llarg del temps i aprofitaven al màxim els recursos locals sense deixar de cuidar-los. D'aquesta manera es cobrien les necessitats bàsiques d'autoproveïment comunitari. Aquests sabers estan documentats, per exemple, en el llibre Árbores que non arden. As mulleres na prevención de incendios forestais (Vigo: Catro Ventos Editora, 2019), que ressalta un tret camperol universal, el de no dominar ni controlar l'entorn, sinó incloure-s’hi. Juan Clemente, tècnic de l'organització de Mireia, resumeix aquesta visió del bé comú enfront del model de producció industrial actual, de caràcter individualista: «el camp no era de ningú i, per això, era de totes».

A Conchi Mogo, tècnica de l'organització de Dora, li dol comprovar com el sector agrari es converteix en marginal en el medi rural gallec. «Les dades ho demostren: en els anys cinquanta hi havia 827.000 persones amb activitat agrària i en 2012, poc més de 59.000. Això comporta una progressiva desaparició de la dimensió comunitària; i en aquest procés les veïnes i els veïns del rural perden cada vegada més pes com a subjecte actiu».

Patir en primera persona aquesta situació i tindre tan clara la importància d'un sector actiu, coordinat, fort i alegre per a canviar-la va ser el que va fer que els sindicats de Dora i Mireia i altres organitzacions de La Vía Campesina d'Hongria, Romania, Portugal i Regne Unit, al costat de cooperatives emblemàtiques de Noruega, Itàlia i França, i universitats de referència en l'agroecologia, com la de Còrdova, Coventry i Wageningen, posaren en marxa en 2017 el projecte BOND, amb fons europeus i el suport de la FAO.


 
Bond FirstDay

 

Bond3

 

 
   Aquesta xarxa en pro de l'agroecologia en l’àmbit europeu ara és palpable, sóc capaç de posar-hi noms i cares i sé que puc tocar a aquestes portes.  
 

Futurs desitjables i possibles

Per on començar? Com pot afrontar-se un repte tan gran amb un projecte de tres anys? Conscients de l'abast, les contradiccions i els obstacles, l'equip va considerar que la clau era enfortir els vincles entre les organitzacions, millorar tant com fora possible el seu funcionament i ampliar-ne la capacitat d'incidència política. Per això, la primera part es va planificar al voltant d'una sèrie de viatges d'estudi a diferents països europeus i de la sistematització d'experiències d'èxit, inspiradores i útils, que ajudaren a imaginar futurs desitjables i possibles.

«Aquestes visites van ser una oportunitat per a veure-hi amb claredat des del terreny, perquè si no el coneixes directament, és difícil fer-te una idea; per a mi van ser molt enriquidores», diu Dora, emocionada en recordar la seua visita a Gal·les, amb l'organització Landworkers Alliance com a amfitriona. Mireia també hi va ser i ressalta la importància d'haver compaginat les visites amb moments més distesos. «Va haver-hi dos moments inoblidables a Gal·les, un la nit de festa, quan totes acabàrem ballant vals, i un altre en el qual vam poder parlar de manera més íntima i explicar-nos d'on veníem». En total, van participar unes seixanta persones en aquests viatges, totes llauradores, tècniques d'organitzacions o aliades de diferents tipus. Dora destaca la importància de les dinàmiques emprades per a conéixer-se i extraure’n contingut i emoció des del treball profund, perquè això és el que et fa reconéixer de veritat a l'altre. «Aquesta xarxa en pro de l'agroecologia en l’àmbit europeu ara és palpable, sóc capaç de posar-hi noms i cares i sé que puc tocar a aquestes portes. M'ajuda saber que anem totes a una perquè venen temps durs».

El segon bloc d'activitats del projecte BOND va ser més aviat de diagnòstic. S’hi van utilitzar eines d'anàlisis, metodologies participatives, jornades de formació, mecàniques de joc (ludificació) i diversos tallers en els diferents territoris per a definir-ne les prioritats i les accions.

Un dels temes sobre els quals es va decidir treballar va ser la transformació de la normativa higienicosanitària. «Veiem que el marc institucional i normatiu s'allunya cada vegada més de l'essència camperola», explica Conchi, del SLG. «S'ha abandonat per complet la idea d'una activitat agrària diversificada i la funció tradicional de transformar aliments per a conservar-los, vendre'ls o assaborir-los de noves maneres, i també s'ha allunyat aquest procés de les granges o les finques. Per això cal promoure una normativa higienicosanitària per a produccions camperoles», afirma. Transformar els aliments aporta un valor afegit al producte final i les administracions a vegades bloquegen projectes productius camperols per desconeixement de les mesures de flexibilització previstes en la normativa en vigor. El SLG i el mateix projecte BOND consideren molt important, entre altres coses, la formació en aquestes mesures, tant de l'autoritat sanitària competent, com del personal tècnic assessor. «Amb tot, considerem que també seria molt interessant per a la sostenibilitat econòmica del camp poder comptar amb més obradors compartits o amb un registre únic per explotació o granja, amb alta en diversos productes diferents alhora, que fomentara la diversificació de cultius i l'activitat en el nostre entorn rural», afig.
 
Bond FirstDay

 

Bond3

 

Passar a l'acció

I alguna cosa de tot això va aconseguir el projecte BOND en la seua tercera fase, la de passar a l'acció. Es van signar acords entre parts per a definir i assegurar el treball conjunt. «Nosaltres vam establir un acord entre les quatre entitats espanyoles i organitzàrem un taller de normativa higienicosanitària amb un enorme èxit de participació que ha donat peu a la creació d'una xarxa per a aconseguir canvis reals», explica Juan. A més, es van convocar quatre tallers regionals europeus en els quals es van aconseguir posicionaments conjunts sobre polítiques agràries, accés a mercats, agricultura sostenible i suport a l'acció col·lectiva. Una altra acció molt important va ser el Foro de Jóvenes que va aconseguir reunir  34 joves llauradors i llauradores de 34 països d'Europa entorn d'una sèrie de debats que va culminar amb una crida comuna per un futur agrari que els incloga com a actors principals. Juan està segur que aquestes accions faran que altres xarxes existents s'enfortisquen; per exemple, la mateixa Coordinadora Europea de La Vía Campesina (ECVC) o el moviment de joves europeus. «El principal és que la gent s'ha conegut. Si es troben de nou en espais com aquests es reconeixeran i hi haurà una complicitat i uns afectes que ajuden molt a treballar», explica.

Per a Mireia i Mamen, un dels moments més intensos i bonics del projecte va ser el fòrum interregional de Còrdova, en el qual les 60 participants en els viatges d'estudi es van trobar amb persones de les 17 organitzacions sòcies del projecte. «Les presentacions d'experiències es van fer de manera que, sense compartir idioma, poguérem escenificar pensaments i impressions comunes», recorda Mireia. «Es van dissenyar moments per a parlar amb altres llenguatges, per exemple la representació teatral dels aprenentatges de les visites de camp o l'intercanvi des de l'emoció en el fòrum obert», explica Mamen. «Crec que aquests moments van generar un ambient d'empatia, d'inclusió, de diversió i d'obertura, que va facilitar una connexió entre les persones assistents i va culminar en la festa de tancament del fòrum, amb un ambient preciós de complicitats i riures», afig.

Què queda per als qui no hi participem directament? Tots els aprenentatges i eines elaborats i practicats en aquests anys, que s'apliquen en organitzacions i xarxes, romanen en la web del projecte. Hi ha El Granero, el repositori d'històries d'acció col·lectiva. Hi ha la biblioteca virtual, creada per la FAO i les organitzacions sòcies del projecte, organitzada segons les àrees que es van prioritzar: agroecologia, diàleg constructiu, gestió financera, accés al mercat, desenvolupament organitzacional i qüestions transversals. Hi ha també la metodología participativa que va desenvolupar la Universitat de Còrdova, que permet a les organitzacions fer una autoanàlisi d'actituds, limitacions i febleses per a poder respondre millor a les seues necessitats i aspiracions i els recursos de ludificació, eines experimentals i participatives per a facilitar a través del joc un entorn propici, empàtic, col·laboratiu i creatiu per a generar visions estratègiques i solucions.

Mamen, Conchi, Dora, Mireia i Juan se senten molt satisfetes amb aquesta experiència. Conchi i Juan, la part tècnica de l'equip, esperen poder fer-hi seguiment. «Aquest projecte ha servit per a conéixer-nos més entre els col·lectius, per a generar confiança, i segurament hi haurà més possibilitats de treball conjunt, i continuarem lluitant, en definitiva, per la sobirania alimentària, que hui més que mai considerem urgent i necessària», diu Conchi.

«Per a una organització camperola com la nostra, aquest projecte ha suposat una mena de pujada d'autoestima», diu Juan, de CCPV-COAG. Per a ell també s'ha creat una xarxa molt rica de relacions. «Hem conegut el treball de macrocooperatives holandeses i noruegues, però també hem visitat les Cooperatives d'Utilització de Maquinària Agrícola (CUMA) franceses, que s'han organitzat en xicotets grups per a tindre botigues conjuntes o subministrar aliments a menjadors escolars. Recentment aquestes cooperatives m'han demanat contactes de Navarra i Euskadi». Juan sap de primera mà que s'han establit vincles directes entre persones que s'han conegut en el projecte i ara, en la distància estableixen canals de suport mutu. «Sense anar més lluny, fa un mes, en un intercanvi de llavors a Castielfabib, vaig trobar exposat en una taula un cogombre blanc bosnià que l'any anterior havia enviat Vojin en una carta postal, just en tornar a la seua casa després de visitar València amb el projecte. Això no acaba ara, això continua de milers de formes».

 

  PER A SABER-NE MÉS

   www.bondproject.eu

 

Utilizamos cookies para mejorar tu experiencia al navegar por la web.

Si continúas navegando, aceptas su uso. Saber más

Acepto
El sitio web de la revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas (www.soberaniaalimentaria.info) utiliza cookies para mejorar la experiencia de los usuarios, facilitando la navegación por nuestra web. Estamos haciendo todo lo posible por facilitar el uso de dichas cookies, así como su gestión y control al utilizar nuestros servicios.

¿Qué son las cookies?

Las cookies son pequeños archivos de texto que se almacenan en el dispositivo del usuario de Internet al visitar una página web. Es el operador del sitio web el que determina qué tipo de información contiene dicha cookie y cuál es su propósito, pudiendo además ser utilizada por el servidor web cada vez que visite dicha web. Se utilizan las cookies para ahorrar tiempo y hacer la experiencia de navegación web mucho más eficiente. No obstante, pueden ser usadas con varios propósitos diferentes que van desde recordar la información de inicio de sesión o lo que contiene un pedido de compra.

¿Cómo utiliza Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas las cookies?

Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas tan solo utilizará las cookies que nos dejes utilizar. Tan solo leeremos o escribiremos cookies acerca de tus preferencias. Aquellas que hayan sido instaladas antes de modificar la configuración permanecerán en tu ordenador y podrás borrarlas haciendo uso de las opciones de configuración de tu navegador. Podrás encontrar más información al respecto más adelante.

1. Cookies propias

Se trata de cookies técnicas que recogen información sobre cómo utiliza el sitio web (por ejemplo, las páginas que visitas o si se produce algún error) y que también ayudan a Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas a la localización y solución de problemas del sitio web. Las cookies técnicas son imprescindibles y estrictamente necesarias para el correcto funcionamiento de un portal web y la utilización de las diferentes opciones y servicios que ofrece. Por ejemplo, las que sirven para el mantenimiento de la sesión, la gestión del tiempo de respuesta, rendimiento o validación de opciones.

Toda la información recogida en las mismas es totalmente anónima y nos ayuda a entender cómo funciona nuestro sitio, realizando las mejoras oportunas para facilitar su navegación.

Dichas cookies permitirán:

  • Que navegues por el sitio.
  • Que www.soberaniaalimentaria.info recompile información sobre cómo utilizas la página web, para así entender la usabilidad del sitio, y ayudarnos a implementar las mejoras necesarias. Estas cookies no recogerán ninguna información sobre ti que pueda ser usada con fines publicitarios, o información acerca de tus preferencias (tales como sus datos de usuario) más allá de esa visita en particular.
Si tienes dudas o quieres hacernos alguna pregunta respecto de las cookies que utilizamos, puedes remitirnos tu consulta al correo electrónico info@soberaniaalimentaria.info

2. Cookies de terceros

Existe una serie de proveedores que establecen las cookies con el fin de proporcionar determinados servicios. Podrás utilizar las herramientas de estos para restringir el uso de estas cookies. La siguiente lista muestra las cookies que se establecen en la página web www.soberaniaalimentaria.info por parte de terceros, los fines para los que se utilizan y los enlaces a páginas web donde se puede encontrar más información sobre las cookies:

·       Cookies analíticas:

Las cookies de Google Analytics se utilizan con el fin de analizar y medir cómo los visitantes usan este sitio web. La información sirve para elaborar informes que permiten mejorar este sitio. Estas cookies recopilan información en forma anónima, incluyendo el número de visitantes al sitio, cómo han llegado al mismo y las páginas que visitó mientras navegaba en nuestro sitio web.

http://www.google.com/intl/es/policies/privacy        

·       Cookies técnicas:

AddThis es una empresa tecnológica que permite a los sitios web y a sus usuarios compartir fácilmente el contenido con los demás, a través de iconos de intercambio y de los destinos de bookmarking social. Las cookies AddThis se utilizan con el fin de habilitar el contenido para ser compartido. AddThis también se utiliza para recopilar información sobre cómo se comparte contenido del sitio web. Las cookies ayudan a identificar de forma única a un usuario (aunque no de forma personal, sino en cuanto a dirección) para no repetir tareas dentro de un periodo de tiempo especificado.

http://www.addthis.com/privacy

Disqus es un servicio gratuito que permite añadir comentarios a diferentes elementos de este sitio web. Disqus guarda en cookies tu identificación anterior en este sitio web o en otro para que no sea necesario iniciar sesión cada vez que utilices el mismo navegador.

https://help.disqus.com/customer/portal/articles/466259-privacy-policy

Cómo desactivar las cookies

Para cumplir con la legislación vigente, tenemos que pedir tu permiso para gestionar cookies. En el caso de seguir navegando por nuestro sitio web sin denegar su autorización implica que aceptas su uso.

Ten en cuenta que si rechazas o borras las cookies de navegación algunas características de las páginas no estarán operativas y cada vez que vayas a navegar por nuestra web tendremos que solicitarte de nuevo tu autorización para el uso de cookies.

Puedes modificar la configuración de tu acceso a la página web. Debes saber que es posible eliminar las cookies o impedir que se registre esta información en tu equipo en cualquier momento mediante la modificación de los parámetros de configuración de tu navegador:

Configuración de cookies de Internet Explorer

Configuración de cookies de Firefox

Configuración de cookies de Google Chrome

Configuración de cookies de Safari

Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas no es titular ni patrocina los enlaces indicados anteriormente, por lo que no asume responsabilidad alguna sobre su contenido ni sobre su actualización.

El usuario puede revocar su consentimiento para el uso de cookies en su navegador a través de los siguientes enlaces:

Addthis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out

Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=None

Google, Twitter, Facebook y Disqus: A través de los ajustes de cada navegador más arriba indicados para la desactivación o eliminación de cookies.